Deň Československej ľudovej armády

Dnes sa slávil v dobách mojej mladosti Deň Československej ľudovej armády. Potom sviatok premenovali na Deň obetí Dukly a ešte neskôr na Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie. To, aby mohli páni poslanci vykázať nejakú činnosť.

Karpatsko-duklianska operácia, ktorá bola súčasťou širšie vedenej Východokarpatskej operácie, sa začala skoro ráno 8. septembra 1944. Príslušníci Prvého československého armádneho zboru v ZSSR pod velením generála Ludvíka Svobodu prekročili hranice Československa v priestore Duklianskeho priesmyku 6. októbra 1944. Operácia sa skončila 28. októbra 1944 a do dejín vošla ako najväčšia a najkrvavejšia bitka línie východného frontu, ktorá sa odohrala na území Slovenska.

Nechcem vás unavovať históriou a bojovými tradíciami. Ja si na tento deň vždy spomeniem ako na deň rezňa. Narukoval som 1. októbra 1983 do Výcvikového strediska spojovacích špecialistov do Popradu. Bola to nedeľa.

A hneď budúcu sobotu sme slávili tento sviatok, bol deň otvorených dverí, hrali sme sa s pioniermi s vysielačkami, pohoda. A na obed bol rezeň. Celkom dobrá vojna, nie?

Zvyšných 359 chladných dní a nocí sme už rezeň nevideli. Ale často sa nám o ňom snívalo. 🙂

Ako Vám chutila táto jednohubka? Neodchádzajte, pozrite si aj ďalšie moje krátke útvary. Aj tie staršie na svojej aktuálnosti nič nestratili.