Môže Jerry naháňať Jerry-ho?

Asi nie je medzi vami nikoho, kto by nepoznal dvojicu kreslených postavičiek Tom a Jerry. Ich príbehy sú založené na tom, že sa v nich dvaja protihráči naháňajú a robia si zle.

Možno si myslíte, že mi na staré kolená začal mäknúť mozog, keď som vytiahol na pomoc detské kreslené filmy. Nie, ešte nie som na tom ako Biden. Chcel som len poukázať na absurdnosť pripravovaných zmien, ktoré do morku kostí vystrašená vládna koalícia chystá. Oni vlastne chcú odstrániť kontrolný mechanizmus, aby si mohli pokojne bačovať. To je to isté, akoby ste odstránili z populárnej kreslenej dvojice jedného člena. Nikto by už ten príbeh nesledoval, stratila by sa pointa, význam.

Politológ Roman Michelko napísal:

Za mesiac BUDÚ oddelené Generálna a špeciálna prokuratúra a upravené ich právomoci tak, že GP už nebude mať právomoc vyšetrovať, dozorovať a zastavovať trestné činy korupcie, zneužívania právomoci verejných činiteľov, policajtov, politikov, prokurátorov a sudcov. Všetky tieto BUDE mať len špeciálna prokuratúra. Ďalej bude zrušená inšpekcia MV a jej právomoci dostane nový útvar, ktorý bude o mesiac zriadený a jeho činnosť, vrátane trestnej bude spadať výlučne do kompetencie špeciálnej prokuratúry a súdu. BUDE zriadený Najvyšší špeciálny súd, teda rozhodnutia špeciálneho súdu bude v odvolaní riešiť už len tento súd. VÄZBA bude zo zákona skrátená na 3 mesiace a jej predĺženie BUDE v mimoriadnych prípadoch možné len Najvyšším špeciálnym súdom. TEDA, páni Čurilla a spol. budú o 3 mesiace prepustení na slobodu a ich trestné činy bude v odvolaní po novom riešiť už len Najvyšší špeciálny súd. NOVOzriadená Špeciálna vyšetrovacia agentúra (miesto inšpekcie MV) bude môcť výlučne stíhať policajtov, politikov, prokurátorov a sudcov. Tie BUDÚ výlučne dozorovať Špeciálna prokuratúra a súdiť Špeciálne súdy. Kompetencie Generálnej prokuratúry a všeobecných súdov budú v tomto smere úplne zrušené. Po novom už nič NEBUDE brániť Matovičovi a spol. trestne stíhať a odsúdiť kohokoľvek, koho budú chcieť. Tiež BUDÚ zmenené právomoci SIS. Tieto nové zákony BUDÚ ústavné, teda ich platnosť NEBUDÚ môcť zmeniť budúce vlády, ktoré nebudú mať ústavnú väčšinu. A aby už žiadne ďalšie vlády nemali ústavnú väčšinu, o to sa postarajú nielen politici, ale predovšetkým mainstreamové médiá. Ak sa toto udeje, Boris Kollár sa vzdá najväčšieho tromfu, ktorý má a to je vplyv na generálnu prokuratúru. Zlomia, či ho kúpia? Ak má elementárne politické inštinkty, alebo čo len najmenšiu mieru pudu sebazáchovy, tak to nemôže dopustiť. Neviem, aké garancie by mu museli dať, aby to odobril. Bez neho nemá koalícia väčšinu, je tam pat. Vládnuť sa nedá, o ústavných zákonoch ani nehovoriac. Uvidíme…

A mne sa v tejto súvislosti vynorila v pamäti scéna z dnes už kultovného filmu:

Ako Vám chutila táto jednohubka? Neodchádzajte, pozrite si aj ďalšie moje krátke útvary. Aj tie staršie na svojej aktuálnosti nič nestratili.