Čo prinesie odvolanie?

Dnes bol odsúdený bývalý špeciálny prokurátor Kováčik na 14 rokov natvrdo a prepadnutie celého svojho majetku. Nechcem tu polemizovať o jeho vine či nevine, na to sú iní. Pozastaviť by som sa chcel nad výškou trestu.

Iste treba vziať do úvahy v akej pozícii a od koho domnelý úplatok vzal. A ak to potvrdí aj najvyšší súd, tak je to exemplárny trest, ktorý bude slúžiť aj na výstrahu jemu podobným. Len mám pocit, že tento trest bola poprava v priamom prenose.

Nebýva pravidlom, aby sudca iniciatívne zvýšil výmeru trestu nad úroveň požadovanú prokurátorom. Proaktívna sudkyňa Záleská, ktorá podľa Kováčikovho obhajcu ani nedala obvinenému možnosť sa brániť v plnom rozsahu, je tiež podivný čriepok do tejto inkvizičnej mozaiky.

A nakoniec je to výsmech akým sa určuje na našich súdoch „cena“ ľudského života. Veď ak zabiješ, tak si vonku za pár. Ak nie si náš človek, potom to máš za podmienku a ešte sa môžeš popritom hrať na advokáta nejakého oligarchu, alebo rovno na šéfa špeciálnej prokuratúry. Dobré, nie?

Ako Vám chutila táto jednohubka? Neodchádzajte, pozrite si aj ďalšie moje krátke útvary. Aj tie staršie na svojej aktuálnosti nič nestratili.